Chauffeur Bart

“Reizigers rekenen op mij om thuis, op school of op hun werk te geraken”

Bart werkt al 22 jaar als chauffeur bij De Lijn. Van de drukte in de stad naar de rust op het platteland, tijdens een ritje met chauffeur Bart Arys gaat het alle kanten uit. Het wisselende landschap, het contact met de reizigers en het variabele werkrooster houden zijn job na 22 jaar nog altijd spannend.  

Lees verder onder de video.

Of het nu een groep schoolkinderen is, een arbeider die naar zijn werk vertrekt of toeristen die de regio willen verkennen: Bart Arys ontvangt iedereen met een brede glimlach op ‘zijn’ bus. Zelfs na 22 jaar haalt hij nog altijd veel plezier uit zijn job.“Mensen rekenen op mij om thuis, op school of op hun werk te raken. Zodra ze op de bus stappen, is het aan mij om hen veilig en wel op hun bestemming te brengen. Dat is een speciaal gevoel. Het is leuk om iets voor anderen te kunnen doen.”

Job voor het leven

Hoe tevreden hij vandaag ook is, initieel was het niet zijn bedoeling om buschauffeur te worden. “Ik had mijn eerste jaar elektronica net afgerond toen een vriend me naar een infodag van De Lijn meenam. Ik deed er aan enkele testen mee en werd voor de volgende ronde uitgenodigd. Korte tijd later al mocht ik aan mijn opleiding tot buschauffeur beginnen.

Ik ben er vol voor gegaan. En maar goed ook, want het bleek de job van mijn leven te zijn. Elke dag aan een bureautje zitten, zou niets voor mij geweest zijn. Onderweg zie ik vanalles gebeuren. Bovendien werk ik dicht bij huis en kan ik elke dag met de fiets naar het werk.

Altijd rustig blijven

Zijn allereerste rit met de bus herinnert Bart Arys zich nog levendig. “Ik moest van Grimbergen naar Kapelle-op-den-Bos rijden, langs het station van Brussel-Noord. Het was een vroege shift. En ja, ik had wel wat stress, want voor het eerst was er geen instructeur of collega aan boord. Ik moest letterlijk en figuurlijk mijn weg proberen te vinden. Ook al was ik nog maar 23 jaar, ik was me ten volle bewust van de verantwoordelijkheid die ik droeg.

Gelukkig heb ik snel geleerd om me niet op te jagen en onder alle omstandigheden rustig te blijven. Dat is een les die ik ook aan nieuwe collega’s meegeef, wanneer ze met mij meerijden om de knepen van het vak te leren.Dat is een rol die me goed ligt. Het is plezant om mijn ervaring te kunnen doorgeven.”

Variatie onderweg

Chauffeurs van De Lijn werken in een wisselend ritme. De ene dag beginnen ze vroeg,de andere dag laat. Bart Arys: “De job vraagt wat flexibiliteit, maar je mag ook je eigen voorkeuren doorgeven. Daar wordt zoveel mogelijk rekening mee gehouden. Dankzij mijn wisselend uurrooster kan ik voor of na mijn werk makkelijk andere activiteitenplannen en hoef ik niet in volle spits naar de winkel te gaan."

Variatie is er ook op de weg, want de ene keer rijdt hij door de stad, de andere keer op het platteland. “Ik rij op verschillende lijnen en kom dus op vele plaatsen. Dat helpt als reizigers me de weg vragen. Na al die jaren weet ik perfect aan welke halte ze best kunnen afstappen. Mijn werkdag is geslaagd als ik iedereen vlot en veilig naar zijn/haar bestemming heb kunnen brengen. Dan fiets ik fluitend terug naar huis.

 

Helemaal overtuigd?

Leer meer over werken bij De Lijn

Werken bij De Lijn is samen Vlaanderen leefbaar en bereikbaar houden. Want een betere mobiliteit belangt iedereen aan.

We bieden onze chauffeurs een luisterend oor aan

Leren van collega’s of via opleidingen? Binnen De Lijn bieden we alle mogelijkheden om jouw carrière mee vorm te geven.

Ontdek je doorgroeimogelijkheden

Geniet van aantrekkelijk arbeidsvoorwaarden en een mooi pakket extralegale voordelen voor jou en het hele gezin.

Bekijk alle voordelen