ICT'ers Ellen, Ward en Jeremy

De datateams van De Lijn werken mee aan correcte algemene én gepersonaliseerde informatie voor elke reiziger. Ellen, Ward en Jeremy delen hun ervaringen als IT'er - elk vanuit hun eigen kennisdomein. “Ons werk is heel tastbaar en dat maakt het fijn”, klinkt het enthousiast. 

“Onze reizigers hechten eigenlijk maar aan twee zaken écht belang: ten eerste dat hun bus of tram tijdig komt opdagen en ten tweede dat de reisinformatie over hun verbinding juist is”, weet Ellen Andries, Product Owner van het Reisinformatie Dataplatform bij De Lijn. “Onze IT-afdeling zorgt ervoor dat die reisinformatie, over alle kanalen heen, vlot tot bij de reiziger geraakt. De Lijn beschikt daarvoor over een berg data. Door die op een goeie manier te verwerken en ontsluiten, kunnen we de reiziger een mooie meerwaarde bieden.”

Dataplatform

De Lijn ontwikkelde enkele jaren geleden een intern dataplatform. Vandaag is dat uitgegroeid tot drie aparte kennisdomeinen, met elk een eigen platform en team: reisinformatie voor de reiziger, datagedreven onderhoud van de voertuigenvloot en gepersonaliseerde reisinformatie. Binnen dat laatste domein werkt Data Engineer Jeremy Caby. “Naast de algemene informatie die reizigers te zien krijgen op schermen aan de perrons, in de voertuigen en online, werken we keihard aan gepersonaliseerde informatie. Een reiziger die elke dag dezelfde lijn neemt, kijkt niet dagelijks op de app hoe laat zijn bus vertrekt. Bij een plotse omleiding moet die persoon wel automatisch verwittigd worden. Met onze data en slimme systemen kijken we naar het reisgedrag van een specifiek persoon, om die zo individueel te kunnen berichtgeven via mail en/of een notificatie in de app.”

Data Engineer Ward Gielis, die zich ontfermt over de data uit de voertuigenvloot, ervaart zijn job als heel dynamisch. “Geen enkele dag is dezelfde. We bouwen zowel nieuwe producten op basis van data, maar staan ook in voor het onderhouden en live houden van producten die al zijn gebouwd. Daarnaast zijn er ook de ad-hoc analyses, op vraag van verschillende afdelingen binnen De Lijn. Dat kan gaan van Techniek of Operaties tot Marketing en Mobiliteit. Dan duiken wij in de data om een antwoord te formuleren. Die variatie aan taken maakt het heel fijn werken.”

Tastbaar

De Lijn zoekt momenteel naar een pak nieuwe dataspecialisten én andere IT-profielen. “Elk team heeft verschillende profielen aan boord: Product Owners, Data Engineers, Platform Engineers, Analisten/Data Scientists en Softwareontwikkelaars”, weet Ellen. “De teams onderling gebruiken dezelfde technologieën en werken nauw samen. Onze focus ligt op productontwikkeling en end-to-end werken. Bij De Lijn bouw je echt mee aan een eindproduct. De volledige app van De Lijn wordt bijvoorbeeld in house ontwikkeld, wat vrij uniek is in een bedrijf.”

Ellen ziet zelf in de tastbaarheid van haar job een echte meerwaarde. “Bij De Lijn weet je steeds waarvoor je werkt. Voor mij is er niets leuker dan in de app een recente aanpassing van onze data te zien. Ons werk heeft een duidelijke impact, en dat is heel mooi.” Jeremy knikt. “Het is leuk om positieve feedback te krijgen van vrienden op de app waar je aan meebouwt. Bij De Lijn is alles wat je doet heel zichtbaar en tastbaar, voor iedereen in de maatschappij.”

Samenwerking

De Lijn biedt haar medewerkers heel wat kansen om innovatief met data aan de slag te gaan. Ellen: “We krijgen ongelooflijk veel ruimte om ons ding te doen. De Lijn biedt een gans leertraject aan om je als IT’er te ontplooien. Ondertussen leer je on the job.” Ward is daar een sprekend voorbeeld van. “Ik mocht vrijwel meteen na mijn opstart al meewerken aan projecten uit de praktijk. Zo groeide ik geleidelijk aan in mijn job, zonder eerst een volledig opleidingstraject te doorlopen. We krijgen de kans om zaken tot in de diepte te onderzoeken en er is veel vrijheid om eens van rol te switchen. Zo kon ik al taken uitvoeren die buiten mijn standaard takenpakket lagen. Net dat zorgde voor een verdere verbreding van mijn kennis en skills.”

Jeremy hecht op zijn beurt veel belang aan de teamgeest binnen De Lijn. “Er zijn engineeringjobs in andere bedrijven waar je de hele dag door achter je pc enkel code zit te schrijven. Bij De Lijn is dat absoluut niet het geval. Ik sta voortdurend in contact met mijn collega’s. Als jonge medewerker sta je er ook nooit alleen voor. Ik leer voortdurend bij van mijn ervaren collega’s. Tegelijk krijgen ook mature mensen nog ruimte om te groeien. Iedereen is hier ontzettend open-minded. De Lijn maakt een topprioriteit van hoe goed je je voelt in een team.”
 

Helemaal overtuigd?

Leer meer over werken bij De Lijn

Werken bij De Lijn is samen Vlaanderen leefbaar en bereikbaar houden. Want een betere mobiliteit belangt iedereen aan.

Leer De Lijn beter kennen

Leren van collega’s of via opleidingen? Binnen De Lijn bieden we alle mogelijkheden om jouw carrière mee vorm te geven.

Ontdek je doorgroeimogelijkheden

Geniet van aantrekkelijk arbeidsvoorwaarden en een mooi pakket extralegale voordelen voor jou en het hele gezin.

Bekijk alle voordelen