Chauffeur Kirby

“Ik ben heel tevreden met wat ik nu verdien. Na vijf jaar krijg ik nog steeds niet genoeg van het rijden.”

Het loon van een buschauffeur bij De Lijn: 3.400 euro bruto

We vroegen aan Kirby (28) uit Sint-Lievens-Houtem hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...

Wat doe je als job?

“Simpel gezegd: ik kruip ’s morgens rond een uur of vijf, half zes (maar soms ook ’s middags) achter het stuur van de bus en pik de passagiers op aan de haltes en zet ze netjes af waar ze moeten zijn. Dat is meestal in de buurt van Sint-Lievens-Houtem. De ene dag rij ik van Wetteren naar Zottegem en weer terug, maar evengoed doe ik de rit van Geraardsbergen naar Gent.”

Hoe ben je in deze sector terecht gekomen?

“Heel toevallig eigenlijk. Als ik eerlijk ben, zag ik mezelf nooit met zo’n grote bus rijden. Het was mijn intussen ex-man die zag dat ik doodgraag met de motor reed en op een dag vroeg: ‘Buschauffeur, is dat niets voor jou?’ Toen is het zaadje geplant. Ik deed mijn examen en eigenlijk had ik meteen de smaak te pakken. Na vijf jaar krijg ik nog steeds niet genoeg van het rijden.” (lacht)

Doe je je job graag?

“En of! Na al die tijd begin ik de passagiers toch al goed te kennen, zeker de mensen die regelmatig de bus nemen. Het is heerlijk om zo nu en dan eens een babbeltje te slaan. Maar evengoed geniet ik ervan als een onbekende me een vriendelijke goeiendag wenst. Jammer dat de passagiers nu al bijna twee jaar niet meer vooraan mogen opstappen. Dat mis ik wel.”

“Ik denk dat niet iedereen fan is van shiftwerk, maar ik zou het niet meer kunnen missen. Zo kan ik na mijn uren nog tijd spenderen aan andere zaken. Het enige nadeel: met twee jonge kindjes is het soms echt puzzelen. Welke crèche is er in hemelsnaam al open om vijf uur ’s morgens?”

Wat vind je van je loon?

“Mij ga je zeker niet horen klagen. Ik moet wel zeggen: ik werk véél. Is een collega ziek, dan spring ik met veel plezier in. Ik verdien nu bijna 1.000 euro meer dan op mijn vorig werk, terwijl ik daar wel langere dagen klopte...”

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

“Nee. Ik heb geen hoger diploma, dus ik ben heel tevreden met wat ik nu verdien.”

Hoeveel uren werk je per week?

“Officieel veertig, maar dat loopt dikwijls op.”

Spaar je?

“Momenteel is dat moeilijk. Sinds kort sta ik er alleen voor met twee kinderen. Maar eens de grootste storm is gaan liggen, hoop ik wel een mooi centje opzij te kunnen zetten.”

Denk je aan je pensioen?

“De Lijn denkt daar in mijn plaats aan. In mijn salarispakket zit een pensioenplan, al besef ik dat dat niet genoeg zal zijn voor later. Pensioensparen staat sowieso nog op mijn ‘in orde te brengen’-lijst.”

Wat is je grootste kost?

“De hypothecaire lening, zonder enige twijfel.”

Waar kan je echt geen geld aan uitgeven?

“Aan alles wat goedkoper kan. Mij ga je niet snel vinden in het duurste restaurant van de stad, of het duurste hotel op een exclusief eiland. Je kunt net zo lekker eten in een brasserie en net zo genieten van een lastminute vakantie.”

Waar geef je met plezier geld aan uit?

“Mijn motor! Ik heb ook een auto, maar die is vrij … gewoon. (lacht) Ik fiets en loop ook heel graag, dus aan een leuke sportoutfit geef ik ook wel graag wat meer uit.”

Wat zou je doen als je de lotto won?

“Was het maar. Sowieso zou ik een mooi bedrag opzijzetten voor mijn kinderen, zodat zij zich later niet al te veel zorgen moeten maken. Als er dan nog wat over is, weet ik het eigenlijk niet. Stoppen met werken zie ik mezelf niet snel doen, ik rij gewoon te graag. Trouwens: als je de hele tijd niets te doen hebt, spendeer je veel makkelijker geld, puur uit verveling. Binnen de kortste keren ben je toch weer platzak, en dan moet je opnieuw beginnen werken.”

Helemaal overtuigd?

Leer meer over werken bij De Lijn

Werken bij De Lijn is samen Vlaanderen leefbaar en bereikbaar houden. Want een betere mobiliteit belangt iedereen aan.

We bieden onze chauffeurs een luisterend oor aan

Leren van collega’s of via opleidingen? Binnen De Lijn bieden we alle mogelijkheden om jouw carrière mee vorm te geven.

Ontdek je doorgroeimogelijkheden

Geniet van aantrekkelijk arbeidsvoorwaarden en een mooi pakket extralegale voordelen voor jou en het hele gezin.

Bekijk alle voordelen