ICT'ers Manuel en Indy

Werken als IT’er bij De Lijn: “De reiziger is onze eindbestemming”

Wie dankzij de bussen of trams van De Lijn zijn bestemming bereikt, doet dat niet alleen dankzij de chauffeurs. Ook achter de schermen zorgen heel wat medewerkers ervoor dat de reiziger vlot ter plaatse raakt. En daar spelen de IT’ers bij De Lijn een heel grote rol in.

Als we de bus of tram nemen, staan we er misschien te weinig bij stil hoe veel informatiesystemen daaraan te pas komen. Het begint al op de website of app van De Lijn: we zien er welke bus we kunnen nemen, maar ook of er vertragingen of omleidingen zijn. Ook aan de haltes zien we realtime vertrektijden. En achter de schermen maken chauffeurs en planners van verschillende platformen en systemen gebruik om alles op wieltjes te laten lopen.

IT-processen en -ontwikkeling

Manuel Deprez is getuige van hoe snel De Lijn evolueert op het vlak van technologie. Vandaag is hij als business relationship manager verantwoordelijk voor de samenwerking tussen de IT-teams en technische units. Hij startte tien jaar geleden als administratief medewerker, maar gaandeweg kreeg hij er IT-gerelateerde projecten bij, zoals de verkoopapplicatie. “Zelf heb ik geen achtergrond in IT. Ik focus me vooral op de processen en samenwerking, niet op de ontwikkeling. Daarom ben ik blij dat er hier collega’s als Indy zijn, die alles ook effectief kunnen ontwikkelen.”

Indy is een jonge softwareontwikkelaar die sinds februari vorig jaar voor De Lijn werkt. “Ik maak applicaties voor de chauffeurs, controleurs en exploitanten.” Maar hij doet veel meer dan het schrijven van nieuwe software: hij automatiseert softwaretesten, lanceert nieuwe softwareversies, denkt mee na over oplossingen om efficiënter te werken, test nieuwe technologieën uit, enzovoort. “Die afwisseling vind ik belangrijk en maakt de job zo fijn.”

Maatschappelijke missie

Meewerken aan de verbetering van het openbaar vervoer is een grote drijfveer voor Manuel en Indy. “Ik sta volledig achter de missie van De Lijn. We spelen ook een belangrijke rol om alle bussen tegen 2035 volledig elektrisch te doen rijden, dat geeft een fijn gevoel”, zegt Manuel.

In dat kader is de vervoersmaatschappij steeds op zoek naar verbeteringen en nieuwe innovaties. Het was één van de redenen waarom Indy als jonge starter voor De Lijn koos. “Je krijgt hier de kans om met zoveel verschillende systemen en software te werken.” Een nog groter pluspunt is volgens hem dat het bedrijf specifiek kijkt naar wat je als medewerker graag doet. “Voor mezelf is afwisseling zeer belangrijk. Maar evengoed is het hier ook mogelijk om je op één specifieke applicatie of project te focussen.”

Een job met inspraak

Als IT’er bij De Lijn heb je heel wat inspraak in de digitale koers van de vervoersmaatschappij. “We denken met z’n allen actief na over hoe IT zo goed mogelijk ten dienste kan staan voor de technische units, de chauffeurs en vooral ook de reiziger. Zij zijn uiteindelijk ons einddoel”, legt Manuel uit. “Ook voor nieuwe uitdagingen geven we de oplossingen mee vorm, zoals de elektrificatie van ons bussenpark.”

Jonge starters als Indy kunnen meteen hun stem laten horen en mee de richting van de organisatie bepalen, door deel uit te maken van werkgroepen. Die komen op regelmatige basis bijeen om nieuwe projecten en systemen te bespreken, en bestaande zaken te verbeteren. “Dat zorgt ervoor dat alle teams op één lijn zitten, waardoor het fijn samenwerken is”, zegt Indy. “Inspraak hebben in hoe De Lijn eruit zal zien, bezorgt mij extra motivatie.”

Kennis en ondersteuning

Op het vlak van technologie kan je De Lijn dus met recht en reden een vooruitstrevende organisatie noemen, waar je met heel veel soorten systemen en software in contact komt. “Daarin krijg je heel wat ondersteuning, zeker als jonge starter. De aanwezige kennis en ervaring hier is enorm, en je wordt meteen opgenomen in een breder verhaal”, aldus Indy.

Levenslang leren is een motto dat sowieso geldt binnen de IT-sector, en al helemaal in het geval van De Lijn. Het verhaal van Manuel toont aan dat je zeer snel kan groeien binnen de organisatie, zolang je leergierig en flexibel bent. “Als IT’er moet je analytisch en creatief zijn om uitdagingen zo efficiënt mogelijk aan te pakken. Wanneer een bepaalde beslissing is genomen, spelen we daar vlot op in en passen we de systemen aan.”

Daarin is De Lijn een goeie partner, zo ervaart Indy. “Je hebt steeds mogelijkheden om een opleiding te volgen, intern of extern. Alles is bespreekbaar. Zelf volg ik binnenkort een externe opleiding van een week over cloudontwikkeling, en daarvoor krijg ik alle steun vanuit de organisatie.”

 

Helemaal overtuigd?

Leer meer over werken bij De Lijn

Werken bij De Lijn is samen Vlaanderen leefbaar en bereikbaar houden. Want een betere mobiliteit belangt iedereen aan.

Leer De Lijn beter kennen

Leren van collega’s of via opleidingen? Binnen De Lijn bieden we alle mogelijkheden om jouw carrière mee vorm te geven.

Ontdek je doorgroeimogelijkheden

Geniet van aantrekkelijk arbeidsvoorwaarden en een mooi pakket extralegale voordelen voor jou en het hele gezin.

Bekijk alle voordelen