Chauffeur Sophie

Werken als buschauffeur bij De Lijn: “Het sociaal contact is het leukste aan de job”

Sophie Dieryck (35) uit Menen heeft na enkele omwegen de voor haar geknipte job gevonden. Sinds vier jaar is ze buschauffeur bij De Lijn stelplaats Kortrijk. Als spring-in-‘t-veld hecht de mama van de 15-jarige Vanessa veel belang aan het sociaal aspect. En dat vindt ze voor de volle honderd procent terug bij De Lijn. Elke dag verwelkomt ze in haar bus reizigers van alle leeftijden. Daarnaast is ze dolenthousiast over haar flexibele werkgever, de zeer behulpzame collega’s en het mooie loonpakket plus extralegale voordelen.

Wie bij De Lijn werkt, kan zelf zijn werkrooster afstemmen op zijn privéleven. Sophie is vol lof over het Persoonlijk Werkrooster of PWR. “Je kan aangeven welke diensten je het liefst wil doen. Mijn voorkeur gaat bijvoorbeeld uit naar vroege diensten en daarmee probeert De Lijn zoveel mogelijk rekening te houden. Als tweede keuze gaat mijn voorkeur uit naar een gesplitste shift: je werkt een klein deeltje in de voormiddag en een ander deel in de namiddag. Je moet dan wel terugkomen, maar als je dichtbij woont zoals ik is dat geen probleem.

Of je kan over de middag je tijd doorbrengen met je gezin. Af en toe een gesplitste dienst is dus ook leuk. In Kortrijk kan je kiezen tussen vroege, gesplitste of late diensten. Een bijkomend voordeel van het systeem is de mogelijkheid om je vrije dagen zelf in te vullen. Deze grote flexibiliteit past natuurlijk niet voor iedereen. Wanneer iemand een pakket wenst met aaneengesloten en vrij vaste uren dan zal dit uiteraard besproken worden”

Loonpakket

Het door De Lijn aangeboden loonpakket stemt Sophie heel tevreden. Een buschauffeur kan rekenen op een gemiddeld brutoloon van 3.300 euro per maand wat neerkomt op ongeveer 2.000 euro netto. “Wat fijn is, is dat mannelijke en vrouwelijke chauffeurs evenveel betaald worden. We krijgen dubbel vakantiegeld, een eindejaarspremie, twintig wettelijke vakantiedagen aangevuld met vier dagen extralegaal verlof, anciënniteitsverlof en recuperatiedagen, maaltijdcheques, een abonnement van De Lijn voor het hele gezin en een fietsvergoeding. Een groot verschil met mijn vorig jobs. Toen had ik veel minder of minder interessante extralegale voordelen.

We krijgen ook een extra vergoeding als we op zaterdag of ’s nachts werken. Wie op zondag werkt, wordt dubbel betaald. Geef je je werkwillig op tijdens je vrije dagen en moet je dan iemand vervangen, dan ben je ook dubbel betaald. De Lijn doet ook mee aan een pensioenplan. Een ander extralegaal voordeel is een gratis hospitalisatieverzekering en een mooie korting op een hospitalisatieverzekering voor de rest van het gezin. Daarnaast kunnen onze kinderen elk jaar rekenen op een cadeautje van de sint. En als de kinderen ziek zijn, voorziet De Lijn een oppas.”

Opleidingen

De Lijn biedt zijn medewerkers ook opleidingen aan. “Nieuwkomers krijgen de zes weken durende rijbewijs D-opleiding gratis. Aansluitend is er ook de verkenning van de verschillende stadslijnen. Iedere opleiding bij De Lijn wordt financieel vergoed. De Lijn biedt ons regelmatig cursussen aan om ons rijbewijs D geldig te houden. Er zijn bijvoorbeeld cursussen over klantvriendelijkheid of een cursus ter opfrissing van het verkeersreglement.” De Lijn biedt ook doorgroeimogelijkheden. “Als je een tijdje bij De Lijn hebt gewerkt, kan je deelnemen aan proeven voor een administratieve job of om onder meer controleur, planner of dispatcher te worden.”

Klantvriendelijkheid

Voor de job als buschauffeur is het belangrijk dat je klantvriendelijk bent en houdt van sociaal contact. “Het sociaal aspect is voor mij het leukste aan de job”, vertelt Sophie, die is afgestudeerd als kapster en na haar studies werkte als kapster, poetshulp en buschauffeur bij een bedrijf in de toeristische sector en bij een onderaannemer van De Lijn. “Nu zit ik helemaal op mijn plaats. Voor iemand die van variatie houdt en graag met een voertuig rijdt, is dit de perfecte job. We zitten midden in een omschakeling naar groenere voertuigen. Ik vind het een eer om mijn steentje bij te dragen op weg naar een schoner klimaat. Daarnaast ben je omringd door toffe en behulpzame collega’s”, weet Sophie, die bij De Lijn ook haar partner Daniël heeft leren kennen die zelf ook buschauffeur is met stelplaats Geluwe.

Helemaal overtuigd?

Leer meer over werken bij De Lijn

Werken bij De Lijn is samen Vlaanderen leefbaar en bereikbaar houden. Want een betere mobiliteit belangt iedereen aan.

We bieden onze chauffeurs een luisterend oor aan

Leren van collega’s of via opleidingen? Binnen De Lijn bieden we alle mogelijkheden om jouw carrière mee vorm te geven.

Ontdek je doorgroeimogelijkheden

Geniet van aantrekkelijk arbeidsvoorwaarden en een mooi pakket extralegale voordelen voor jou en het hele gezin.

Bekijk alle voordelen