Wendy Samyn werkt al bijna twaalf jaar voor De Lijn. Ze is dus goed geplaatst om de oude en de nieuwe manier van werken met elkaar te vergelijken. Ook haar gezin geniet van de verbeterde work-life balance.
Als industrieel ingenieur textiel is Wendy verantwoordelijk voor kleding, textiel en persoonlijke beschermingsmiddelen. “Werk ik niet van thuis uit, dan ga ik naar de dichtstbijzijnde werkplek van De Lijn. Sinds vorig jaar moet ik ook niet meer prikken. Dat was even aanpassen, maar al gauw voelde ik meer rust dan voorheen. De stress om ’s namiddags tijdig aan de schoolpoort te geraken, is verdwenen. Later op de dag kan ik thuis de draad van het werk weer oppikken. Mijn work-life balance is dan ook een stuk beter.”
Alle tools voor thuiswerk
Plaats- en tijdsonafhankelijk werken is een kwestie van vertrouwen en dat ligt Wendy wel. “Het is niet zo dat je er minder door gaat werken. Ook als ik thuis werk, doe ik dat met volle aandacht. Bij De Lijn hebben we daarvoor alle tools. Het thuiswerk tijdens de lockdown was niet altijd even gemakkelijk. Maar op het vlak van ICT verliep het wel erg vlot.”
Niet waar en wanneer je werkt telt, wel wat je doet
Een betere mobiliteit maakt iedereen gelukkig. De Lijn wil daar elke dag aan meebouwen. Met duurzaam vervoer over heel Vlaanderen. Maar ook met een hedendaagse werkorganisatie. Zo krijgen bedienden bij De Lijn het vertrouwen om hun werk zelf te plannen, zegt HR-directeur Filip Claes.
'Weg met de stress om tijdig aan de schoolpoort te staan'
Vorig jaar rondde De Lijn een interne reorganisatie af. De provinciale entiteiten integreerden in een centrale organisatie. Maar dat betekent niet dat alle bedienden ook naar de hoofdzetel in Mechelen verhuisden. “Collega’s moeten niet permanent fysiek samenzitten”, aldus Filip. “Je kunt perfect werken voor een centraal aangestuurde dienst vanop een werkplek dicht bij huis. Daarom hebben we flexplekken op zestien referentielocaties over heel Vlaanderen. Elke bediende kan werken vanop zo’n locatie in de buurt. Daarnaast is ook thuiswerk mogelijk.
Mentale omslag
Tegelijk met het plaatsonafhankelijk werken kwam er meer vrijheid op vlak van tijdsindeling. “De prikklok werd afgeschaft voor alle functieniveaus waarvoor we dat konden doen. In de toekomst hopen we het prikken nog verder te kunnen afbouwen. Maar we moeten natuurlijk rekening houden met het wettelijk kader op dat vlak. Een minuut later of vroeger beginnen, daar gaat het niet om. Zolang een medewerker maar resultaten haalt en betrokken is. Het is niet belangrijk waar en wanneer je werkt, wel wat je doet. Zo krijg je ook een cultuur van vertrouwen. Dat vraagt een mentale omslag voor wie dat niet gewoon is. Ook leidinggevenden moesten zich aanpassen. Dat heeft tijd gevraagd, maar we kunnen vandaag zeker zeggen dat het gelukt is.”
Cohesie bewaren
De leden van een team werken vaak verspreid over heel Vlaanderen. In zo’n situatie is de cohesie bewaren een belangrijk aandachtspunt. “Daarom ontwikkelden we een teamcharter. Daarin spreken alle leden af hoe ze willen samenwerken. Je kunt bijvoorbeeld om de twee weken wél samen op dezelfde locatie werken. Af en toe moet je elkaar ook echt zien.”
“Voor onze eigen verplaatsingen werken we al langer volgens het STOP-principe (eerst Stappen, dan Trappen (fietsen) en Openbaar vervoer en pas als laatste Personenwagens). Maar ook door onze bedienden dicht bij huis te laten werken, bouwen we aan duurzame mobiliteit. Op die manier halen we veel mensen uit het verkeer.”
Van de kust tot Hasselt
Het plaats- en tijdsonafhankelijk werken heeft grote troeven op vlak van rekrutering. “We kunnen talent aanspreken van de kust tot Hasselt. Of je nu aan de slag wilt in HR, marketing en sales of finance: je kunt het allemaal doen op een plek in jouw buurt.”