De toekomst is elektrisch, horen we vaak in het actuele mobiliteitsdebat. In dat geval was de tram zijn tijd altijd al ver vooruit! Bij De Lijn zorgen infrastructuurspecialisten ervoor dat de tram op een veilige manierover de nodige elektriciteit kan beschikken. Op technisch vlak biedt dat alvast een boeiende uitdaging. Werk jij er straks aan mee?
Lang niet alle medewerkers van De Lijn zijn chauffeurs. “Het gebeurt wel eens dat ik moet uitleggen dat ik niet met een bus, tram of metro rijd”, lacht Dietger, “maar met een bovenleidingwagen.” Het gaat om een vrachtwagen met een geïntegreerde hoogwerker, die zowel op straat als op de sporen kan rijden, en waarmee de technici van De Lijn de bovenleidingen voor de tram monteren en herstellen. “Veel mensen weten niet dat je bij ons terecht kunt voor een heel brede waaier aan beroepen, ook rond techniek en technologie”, vult Kenny aan. We ontmoeten beide collega’s voor een gesprek in het splinternieuwe metrostation Opera in Antwerpen.
Van elektricien tot specialist
Kenny ging ruim vijftien jaar geleden aan de slag bij De Lijn als elektricien. Doorheen de jaren deed hij ervaring op in verschillende rollen en kon hij doorgroeien tot specialist. Vandaag heeft hij de leiding over de ploegen van het technisch controlecentrum. Daar komen de meldingen binnen van storingen, defecten of andere problemen op de Antwerpse tramlijnen. “Ik stuur de teams aan die ter plaatse gaan wanneer er zich ergens een probleem voordoet”, legt hij uit. “Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor het opleidingsaanbod voor onze techniekers. Dat aanbod breidt voortdurend uit: van hoog- en laagspanning, tot PLC-sturingen en nog veel meer.”
Dietger is twee jaar in dienst bij De Lijn. Hij liep er stage tijdens zijn opleiding industriële elektriciteit. “Ik heb daarna een tijdje elders gewerkt, maar dacht heel vaak terug aan die toffe tijd bij De Lijn”, zegt hij. Toen hij een vacature voor ‘monteur bovenleiding’ opmerkte, twijfelde hij dan ook geen minuut. “Ons team staat in voor onderhoud en herstelling van de bovenleidingen”, legt Dietger uit. “Dat is de elektrische bekabeling die boven de trambedding is gemonteerd.
De specialist maakt het verschil
Wanneer een bovenleiding stuk gaat – bijvoorbeeld door een onvoorzichtige vrachtwagenchauffeur met een uitgeklapte laadbak – dan ontvangt het technisch controlecentrum daar een melding van. Het team van Kenny stuurt dan het team van Dietger op pad, doorgaans met de bovenleidingwagen. “Onze job is heel belangrijk”, onderstreept Dietger. “We staan in voor de veiligheid van onze collega’s. Tegelijk is het heel afwisselend werk. We komen overal in de stad, gaan van de ene locatie naar de andere, telkens weer voor een andere opdracht. En wanneer na een interventie de tram weer rijdt, geeft ons dat een goed gevoel. Dan hebben we samen weer het verschil gemaakt.
”Wie bij De Lijn werkt, krijgt volop kansen. Daar zijn Kenny en Dietger sprekende voorbeelden van. Veel van de technische jobs waarvoor De Lijn medewerkers zoekt, kun je immers niet zomaar op school aanleren. Met een goede basiskennis elektriciteit en techniek kun je echter al starten. Daarna zorgt De Lijn zelf voor de verdere opleiding. “Mannen en vrouwen met een technische achtergrond, van eender welke afkomst of leeftijd, zijn bij ons welkom”, zegt Kenny. “Hier kom je in een hecht team terecht, voor een toffe, zinvolle job. Uiteindelijk zijn wij het die ervoor zorgen dat de mensen vlot op hun bestemming raken met de tram. Daar zijn we elke dag trots op!