Technieker Mathias

"De variatie en de dankbaarheid van de job maken dat ik dit al zo lang doe.”

Dagelijks stuurt De Lijn monteurs op pad om de bovenleidingen van de tramlijnen te onderhouden en om in te grijpen bij pannes of incidenten. In Gent is de kans groot dat je Mathias De Nil al eens aan het werk hebt gezien. Mathias (40) is al meer dan twintig jaar als monteur in dienst bij De Lijn. “De variatie en de dankbaarheid van de job maken dat ik dit al zo lang doe.”

Mathias werkt al zijn hele loopbaan bij De Lijn in Gent. Als schoolverlater met een diploma elektromechanica op zak was hij vooral op zoek naar een job die zekerheden bood en waar hij snel kon beginnen. Nadat hij afstudeerde in juni 2000 legde hij met succes het examen voor monteur af. Op 1 augustus kon hij meteen aan de slag. Het begin van een mooi verhaal dat intussen al meer dan twintig jaar duurt. “Vooraf had ik nooit het idee dat ik deze job zou uitoefenen, laat staan zo lang. In het begin was alles nieuw, maar naarmate ik meer ervaring opdeed kwam ik tot het besef dat ik nooit iets anders meer wou doen.”

Opleiding

De job als monteur bestaat vooral uit het onderhouden van bovenleidingen voor de tram en het uitvoeren van interventies bij onderbrekingen en pannes. “Zo rukken we bijvoorbeeld uit als er een kraan aan een bovenleiding hapert waardoor het hele tramverkeer stilvalt”, duidt Mathias met een praktijkvoorbeeld. De wereld van de tram was in eerste instantie nieuw voor hem. “De Lijn voorziet daarvoor alle opleidingen, maar dit is een job die je vooral op de werkvloer zelf leert. Je gaat dus snel mee op pad, en daarbij moet je leergierig zijn. Als er nieuwigheden zijn, zoals nieuwe installaties, dan krijgen we daar ook de nodige klassikale opleiding voor.”

Altijd onderweg

Mathias kent Gent intussen op zijn duimpje. “Als monteur ben je voortdurend onderweg en kom je op zoveel verschillende plaatsen. Dat is voor mij wat de job zo leuk maakt”, vertelt hij. Op pad gaan doe je niet alleen, maar in een vast team. “We zijn een hechte groep en dat zorgt voor een zeer aangename werksfeer. Iedereen helpt elkaar waar het kan.” Dat is in de job ook een vereiste. “Bovenleidingen kan je niet alleen aanpakken, je hebt een team nodig.” Een teamplayer zijn is volgens hem dan ook een belangrijke eigenschap voor al wie de job wil uitoefenen. 

Voordelen

Een andere troef die de job voor Mathias echt tot ‘de job van zijn leven’ maakt, zijn ongetwijfeld de aangename werkuren. Zijn dag start normaliter om zeven uur en eindigt om half vier, met een halfuur pauze op de middag. “Op het einde van de werkdag heb ik dus nog een mooie middag voor de boeg.” Dat bezorgt Mathias een ideale work-lifebalans. Trouwens, indien nodig staan de leidinggevenden bij De Lijn altijd klaar om de planning waar nodig aan te passen. Uiteraard kunnen incidenten aan bovenleidingen zich ook voordoen buiten de werkuren. Daarom staat Mathias om de vijf weken ook een week stand-by tijdens een wachtdienst. Medewerkers van De Lijn genieten bovendien van nog een groot voordeel: gratis openbaar vervoer. Zo kan Mathias meteen ook zelf testen of alle trams nog op wieltjes lopen. Andere voordelen zijn de vele vakantiedagen en het pakket maaltijdcheques. “Wat ik vooral belangrijk vind, is de menselijke omgang bij ziekte, ongevallen of familiale problemen. Dat alles maakt voor mij van De Lijn een fantastische werkgever.”

Motivatie

Het spreekt voor zich: de monteurs van de Lijn hebben een job met een grote maatschappelijke impact. “We doen het openbaar vervoer draaien, veel mensen zijn afhankelijk van ons”, zegt Mathias enthousiast. “Weten dat je mensen helpt om op hun bestemming te geraken geeft mij een goed gevoel en motiveert mij elke dag opnieuw. Ik hoop echt dat ik mijn hele loopbaan bij De Lijn kan blijven.”

Helemaal overtuigd?

Leer meer over werken bij De Lijn

Werken bij De Lijn is samen Vlaanderen leefbaar en bereikbaar houden. Want een betere mobiliteit belangt iedereen aan.

Leer De Lijn beter kennen

Leren van collega’s of via opleidingen? Binnen De Lijn bieden we alle mogelijkheden om jouw carrière mee vorm te geven.

Ontdek je doorgroeimogelijkheden

Geniet van aantrekkelijk arbeidsvoorwaarden en een mooi pakket extralegale voordelen voor jou en het hele gezin.

Bekijk alle voordelen