Technieker Samuel

"De Lijn leidt techniekers op om aan e-bussen te sleutelen”

De Lijn bevindt zich in volle transitie: tegen 2035 moeten alle bussen emissievrij de weg op gaan. De Vlaamse Vervoermaatschappij is op zoek naar heel wat technische profielen, van verschillende niveaus, die willen mee sleutelen aan het elektrificatieverhaal en biedt daarvoor alle nodige opleidingen on the job aan. Brigadier in Gentbrugge Samuel liet zich zo al volledig omscholen. “Als technieker is het heel interessant om nieuwe ontwikkelingen te blijven ontdekken.”

Samuel Van Heeke (35) is een trouwe pion bij De Lijn. Hij begon er zijn carrière zo’n veertien jaar geleden en legde doorheen de jaren een mooi traject af. “Met een A2 in autotechniek startte ik als technicus voor het onderhoud en herstellingen aan dieselbussen. Na enkele jaren zocht ik wat meer afwisseling en wou ik meer de baan op zijn. De Lijn bood me daarom de kans om over te stappen in het ploegensysteem voor depannages.

Sinds drie jaar ben ik brigadier in de stelplaats van Gentbrugge. Samenvattend kunnen we stellen dat ik het hoofd ben van onze garage, met alles wat daarbij komt kijken. Het is fijn dat je bij De Lijn steeds de mogelijkheden krijgt om stappen te zetten in je carrière. Ik heb tot dusver altijd op techniek gewerkt, maar mocht ik interesse hebben in een totaal andere afdeling dan is dat zeker bespreekbaar.”

Hoogspanning

De brigadier verdiepte zich ondertussen al helemaal in alle aspecten van een e-bus. “Een heel fijn aspect bij De Lijn is dat je on the job bij elke nieuwe ontwikkeling een uitgebreide training met veel praktijk kan volgen. Zo leren we om veilig aan elektrische bussen te werken. Veel van die handelingen gebeuren met de laptop. We werken bij een e-bus met hoogspanning van 600 à 700 volt. Dat is uitdagend.

Een elektrische bus is als technieker toch een totaal ander voertuig om te ontdekken. Voor wie interesse heeft in de elektrificatie van mobiliteit is dit een heel interessant verhaal. Het verrijkt je als technieker om verder te blijven groeien. Die kennis kan ik trouwens ook in mijn privéleven gebruiken, zoals bij verbouwingen of bij een defect elektrisch toestel. Ik heb mijn schoonvader al kunnen helpen”, glimlacht Samuel.

Bijdrage milieu

Samuel vindt het belangrijk dat zijn job betekenis heeft en hij zijn werk effectief in het straatbeeld ziet verschijnen. “Het is fijn om in je job een bijdrage te kunnen leveren aan het milieu, met de stap naar voertuigen zonder CO2-uitstoot. Het maatschappelijke belang van mijn job bij De Lijn zorgt er mee voor dat ik hier graag werk en zin heb om hier een hele carrière uit te bouwen. We willen reizigers veilig op hun bestemming brengen. Wanneer een bus defect uitvalt, is het van groot belang om die veilig weer de weg op te brengen. Het is gewoon ook leuk dat je een bus waaraan je hebt gewerkt nadien ook vlot op straat ziet rondrijden.”

Helemaal overtuigd?

Leer meer over werken bij De Lijn

Werken bij De Lijn is samen Vlaanderen leefbaar en bereikbaar houden. Want een betere mobiliteit belangt iedereen aan.

Leer De Lijn beter kennen

Leren van collega’s of via opleidingen? Binnen De Lijn bieden we alle mogelijkheden om jouw carrière mee vorm te geven.

Ontdek je doorgroeimogelijkheden

Geniet van aantrekkelijk arbeidsvoorwaarden en een mooi pakket extralegale voordelen voor jou en het hele gezin.

Bekijk alle voordelen